قلعه بابک؛ دژ مستحکم خرمدینان به بلندای آسمان!

به گزارش مجله سرگرمی، خبرنگاران: طبیعت کشور ما به دلیل تاریخ غنی و البته پرماجرای خود، یادگاری های بسیاری از دوره های زمانی مختلف را در دل خود جای داده است.

قلعه بابک؛ دژ مستحکم خرمدینان به بلندای آسمان!

بسیاری از جاذبه های گردشگری تاریخی و طبیعی ایران به گونه ای با هم ادغام شده اند که حیرت انگیزترین مناظر باارزش این خاک را تشکیل داده اند. یکی از این تلفیق تاریخ و طبیعت در کشور ایران، قلعه بابک واقع در نزدیکی کلیبر است. در این مطلب همراه ما باشید تا این قلعه زیبا و حیرت انگیز را که در قلب کوه نهاده شده بیشتر بشناسیم.

درباره قلعه بابک

قلعه بابک به عنوان یکی از زیباترین جاذبه های توریستی و گردشگری آذربایجان شرقی، فاصله ای سه ساعته با تبریز دارد و در 13 کیلومتری کلیبر واقع شده است. به علاوه آنکه این قلعه حدود یک ساعت و نیم نیز از اهر فاصله دارد، بنابراین می توان گفت که نزدیک ترین منطقه به این قلعه، کلیبر است که چیزی حدود سه کیلومتر با آن فاصله دارد.

قلعه بابک، منطقه و بنای بسیار بزرگ و باشکوهی است که در گذشته های دور محل استقرار و البته سنگر دفاعی بابک خرمدین، از سرداران ایرانی در مقابل تهاجم اعراب بوده است.

این سردار بزرگ در زمان قیام بر علیه دستگاه خلافت عباسی در قرن سوم هجری به همراه یاران خود به مدت بیش از بیست سال لشکریان عرب را که تصمیم به محاصره و سرکوب جنبش خرمدینان داشتند در کوه ها سرگردان نگه داشتند و با یاری حمله های ناگهانی خود آن ها را مجبور به فرار کردند، بنابراین می توان گفت که موقعیت استراتژیک قلعه بابک به شکل ویژه ای در این پروسه و روند تاریخی تأثیرگذار بوده است.

این قلعه دارای چهار جهت دیده بانی است که با یاری آن ها سربازان می توانستند حتی تا کیلومتر ها دورتر را نیز زیر نظر داشته باشند. علاوه بر این استقرار این بنا بر قله کوه باعث شده حتی هجوم سپاه صدهزارنفری نیز پیش نرفته و تلفاتی به جا نگذارد، چراکه سربازان بر بلندی این دژ قرار می گرفتند و تیر و کمان دشمنان در این ارتفاع بر آن ها تأثیری نداشت!

این قلعه که به نام های دیگری، چون بذ و قلعه جمهور نیز شناخته می گردد در سال 1345 با شماره 623 در لیست آثار تاریخی، ملی و البته فرهنگی ایران به ثبت رسید و در سال 1376 نیز توسط اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان مورد مرمت و بازسازی نهاده شد.

با این وجود، بخش های نسبتاً زیادی از دیواره های این قلعه فرو ریخته اند و در نتیجه شکل ظاهری آن با چیزی که در دوران بابک خرمدین بوده فرق زیادی دارد.

بنای قلعه بابک

علاوه بر اهمیت تاریخی قلعه بابک، ویژگی مهم دیگر آن مربوط به معماری بنای اصلی اش می گردد. برای وارد شدن به این قلعه تنها باید از راه دروازه اصلی اقدام کرد و هیچ امکان ورودی به وسیله کوهستان وجود ندارد. بعد از آنکه از دروازه ورودی عبور کردید و بارو را پشت سر گذاشتید گذرگاهی باریک را خواهید دید که با داشتن 100 متر صعود از ارتفاع شما را به دژ اصلی می رساند.

با این کار می توانید به مدخل ورودی قلعه برسید، البته برای این قسمت راستای سخت و سخت وجود دارد که از یک سمت به دره ای با جنگل های تنک و عمق 400 متری می رسد. این قسمت به صورت تیغه و دیواره تا انتهای دره ادامه پیدا می نماید. بخش دیگر بنای قلعه بابک دیده بان های نیمه استوانه ای آن است که چهار جهت بنا را احاطه نموده اند. بعد از عبور از این بخش شما می توانید برای رسیدن به دژ اصلی، پلکانی نامنظم را پشت سر بگذارید.

بنای دژ بابک دارای دو و سه طبقه است که می توان بعد از ورودی با آن روبه رو شد. بعد از این بنا نیز تالار اصلی واقع شده است که توسط هفت اتاق محاصره شده است. هر کدام از این اتاق ها به تالار مرکزی مرتبط می شوند. وقتی به قسمت شرقی این دژ می روید شاهد بخش های دیگری از اتاق ها و آب انبار ها خواهید بود.

نکته جالب در این بخش سقف آب انبارهاست که با طاق گهواره ای و جناغی استقامت پیدا نموده اند. گشت وگذار در این بنا می تواند شما را با شگفتی های دیگری از معماری آن روبه رو کند، چیزی که در قلب این کوه به شکل حیرت انگیزی طراحی و ساخته شده است.

درباره بابک خرمدین

وقتی از قلعه بابک می گوییم بد نیست اشاراتی نیز درباره سردار ایرانی، بابک خرمدین داشته باشیم. بابک خرمدین سردار مشهور و پهلوانی است که به استقلال طلبی در برابر جمله اعراب پرداخت. او سردار وطن دوستی بود که 20 سال با عباسیان مبارزه کرد و در نهایت نیز توسط افشین، یکی از سرداران ایرانی شکست داده شد.

در طول تاریخ نام افشین به عنوان یک خیانت کار به کشور شهرت پیدا نموده است. نکته مهم در رابطه با بابک خرمدین طول مدت مبارزه او نیست، بلکه این است که اصالت نهضت این سردار ریشه های عمیقی در باور های دوره های بعدی خود به جای گذاشته است.

بابک خرمدین از خانواده ای ساده و زحمتکش بود که عاشقانه خاک کشورش را دوست داشت، به همین دلیل هم از ستم اعراب به تنگ آمده بود و سعی کرد تا آخرین توان خود برای آزادی ایران کوشش نماید. درست است که در نهایت این سردار ایرانی کشته شد، اما هواداران و یاران او با عنوان خرمدینان هم چنان وجود داشتند و راه این سرباز ایرانی را پیش می گرفتند.

بازدید از قلعه بابک

اگر قصد سفر و بازدید از قلعه بابک را دارید بهتر است که در فصل بهار اقدام نمایید تا بتوانید در زمانی که در قلعه نهاده شدید منظره خیره کننده این ارتفاع را به خوبی ببینید. بهتر است که برای رفتن به این قلعه خودتان را برای پیاده روی و کوهنوردی زیادی آماده کنید، اما قطعاً سختی های راستا می ارزد تا بتوانید زیبایی های این قلعه را از نزدیک مشاهده کنید.

از آنجا که قلعه بابک یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری این منطقه به شمار می رود، امکانات رفاهی خوبی برای مسافران و گردشگرانی که به این منطقه می آیند فراهم شده است.

برای مثال در راستا رسیدن به قلعه، فروشگاه کوچکی نوشیدنی و خوراکی عرضه می نماید و می توانید از آن به عنوان نقطه ای برای استراحت استفاده نمایید. توصیه می کنیم برای رفتن به قلعه بابک، لباس، کفش مناسب پیاده روی، کلاه و عینک آفتابی به همراه داشته باشید تا آفتاب و یا راستا این قلعه شما را اذیت نکند.

اگر تصمیم به اقامت در این منطقه را دارید باید بگوییم که اتاق و هتل های موجود در کلیبر گزینه های مناسبی خواهند بود که می توانند اقامت و خاطره خوبی را در این منطقه برای شما به یادگار بگذارند.

sharj10.ir: شارژ 10 | مجله گردشگری و مسافرتی

liso.ir: لیسو | وبلاگ دانشجویان رشته معماری

mnab.ir: مجله مدیریت ناب، مدرنترین روش ها و تکنیک ها در علم مدیریت جدید

منبع: برترین ها
انتشار: 7 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 7 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 53499

به "قلعه بابک؛ دژ مستحکم خرمدینان به بلندای آسمان!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قلعه بابک؛ دژ مستحکم خرمدینان به بلندای آسمان!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید