توصیه های تغذیه ای وزارت بهداشت به دانش آموزان

به گزارش مجله سرگرمی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: بچه ها باید هر 4 تا 6 ساعت برای نگهداشتن غلظت قند خون در حد طبیعی، غذا میل نمایند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز در حد مطلوب باقی بماند.

توصیه های تغذیه ای وزارت بهداشت به دانش آموزان

به گزارش خبرگزاری مهر، زهرا عبداللهی، به مناسبت بازگشایی مدارس، در مورد توصیه های تغذیهای دانش آموزان در مدارس، با تاکید بر اهمیت صرف صبحانه، اظهار کرد: مطالعات اخیر نشان داده که تغذیه صحیح بر قدرت یادگیری بچه ها موثر است و عدم صرف صبحانه می تواند اثرات منفی بر یادگیری آنها داشته باشد. در شرایط ناشتایی کوتاه مدت، مکانیسم هموستاتیک، گلوکز خون را در سطح ثابت نگه می دارد که بر عملکرد طبیعی مغز لطمه ای وارد نگردد. اگر مدت زمان ناشتایی طولانی تر باشد، نگهداری قند خون در سطحی که مغز قادر به فعالیت طبیعی خود باشد، مختل شده و یادگیری و تمرکز حواس کمتر می گردد. مطالعات مختلف نشان می دهد که افزایش نسبی قند خون موجب بهبود عملکرد مغز و یادگیری بچه ها سنین مدرسه می گردد.

وی در مورد نکاتی که می تواند به افزایش اشتهای بچه ها برای صرف صبحانه موثر باشد، بیان نمود: برای اینکه بچه ها سنین مدرسه اشتهای کافی برای صرف وعده صبحانه داشته باشند، رعایت نکاتی ضروری است، از جمله اینکه؛ شام در ساعات ابتدای شب صرف شده و حتی الامکان بچه ها شب در ساعت تعیین و ترجیحا زود بخوابند، صبح زودتر بیدار شده و پس از شستن دست و صورت، کمی نرمش نمایند تا برای صرف صبحانه اشتها پیدا نمایند و در نهایت اینکه، والدین صبحانه را به عنوان یک وعده غذایی مهم تلقی نمایند و همگی به دور یک سفره به صرف صبحانه بپردازند تا تشویقی برای بچه ها باشند.

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص صرف میان وعده ها در مدرسه، اعلام نمود: بچه ها سنین مدرسه علاوه بر سه وعده غذای اصلی به دو میان وعده درصبح و عصراحتیاج دارند.

وی اضافه کرد: در این سنین، بچه ها باید هر 4 تا 6 ساعت برای نگهداشتن غلظت قند خون در حد طبیعی، غذا میل نمایند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز در حد مطلوب باقی بماند. در این سنین، کبد که وظیفه ذخیره سازی گلوکز به صورت گلیکوژن و آزاد سازی آن به خون در مواقع ضروری را برعهده دارد، تنها برای حدود 4 ساعت می تواند گلیکوژن ذخیره کند، بنابراین، بچه ها به خوردن غذا در وعده های بیشتری احتیاج دارند و باید در روز دو میان وعده مصرف نمایند.

عبداللهی به نمونه هایی از میان وعده های مغذی قابل مصرف در مدارس و زنگ تفریح اشاره نمود و گفت: میوه های خشک شامل، انجیر خشک، توت خشک، برگه هلو و نخودچی و کشمش، گندم برشته، برنجک، عدس برشته شده و انواع مغزها و دانه ها از نوع کم نمک، انواع میوه ها شامل، سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، گلابی، سبزی ها شامل، هویج، خیار، انواع لقمه های خانگی مانند، نان و پنیر و گردو و نان و تخم مرغ، انواع کوکو و کتلت، نان و حلوا شکری، نان و پنیر و خرما، شیر و فرآورده های آن، از جمله میان وعده های مفید قابل استفاده در مدارس است.

وی بیان نمود: متاسفانه بعضی از تنقلات تجاری مانند انواع پفک و چیپس به طور بی رویه توسط بچه ها و دانش آموزان مصرف می گردد. خوردن پفک به خصوص قبل از وعده های غذایی، به دلیل ایجاد سیری کاذب بچه ها را از خوردن وعده های اصلی که باید مواد مغذی مورد احتیاج برای رشد را تامین کند، باز می دارد. از سوی دیگر، نمک زیاد این مواد، ذائقه کودک را به خوردن غذاهای شور عادت می دهد. انواع چیپس ها علاوه بر شور بودن، به دلیل چربی زیادی که دارند، موجب چاقی بی رویه بچه ها می شوند. مطالعات متعددی رابطه بین خوردن مواد شور در کودکی وافزایش فشار خون در دوران بزرگسالی را به اثبات رسانده است.

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با بیان اینکه نوشیدن بی رویه نوشابه های گازدار و آب میوه های پاکتی که دارای قند اضافه نموده هستند، موجب اضافه وزن و چاقی در بچه ها و نوجوانان می گردد، توضیح داد: آنالیز های صورت گرفته توسط وزارت بهداشت حاکی از آن است که حدود 20 درصد دانش آموزان دچار اضافه وزن و چاقی هستند و یا چاقی شکمی دارند و روند چاقی در دانش آموزان رو به افزایش است. بنابراین، نوع تغذیه دانش آموزان در مدرسه و اقلام غذایی که در بوفه های مدارس عرضه می گردد، برای حفظ سلامت و کنترل وزن دانش آموزان بسیار مهم است.

وی گفت: چاقی در دوره کودکی و نوجوانی می تواند منجر به چاقی دوران بزرگسالی شده و زمینه را برای ابتلا به کبد چرب، اختلال قند خون، دیابت و فشارخون بالا، فراهم کند.

عبداللهی اظهار کرد: دفتر بهبود تغذیه جامعه هر سال با همکاری آموزش و پرورش، دستورالعمل اقلام غذایی مجاز و غیرمجاز در بوفه های مدارس را بازنگری نموده و به مدارس کشور ابلاغ می گردد. کلیه مدارس موظفند مطابق با این دستورالعمل نسبت به عرضه اقلام غذایی در بوفه های مدارس اقدام نمایند. بر اساس این دستورالعمل، عرضه فست فودها مانند، سوسیس و کالباس و پیتزا، نوشابه های گازدار و انواع چیپس و پفک، ممنوع است.

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت مطرح نمود: هدف از اجرای دستورالعمل بوفه مدرسه، علاوه بر حفظ سلامت دانش آموزان، فرهنگسازی و ترویج فرهنگ غذایی درست در بین دانش آموزان است. بنابراین، ضروری است والدین هم در منزل با رعایت اصول تغذیه صحیح، رفتارهای غذایی مناسب را در بچه ها خود تقویت نمایند و به عنوان میان وعده، خوراکی هایی برای کودک خود تهیه نمایند که علاوه بر مغذی بودن، کم نمک، کم چرب و کم شیرین باشد و انواع ساندویچ های سوسیس و کالباس و سایر فست فودها را به عنوان میان وعده در کیف کودکشان قرار ندهند.

عبداللهی با بیان اینکه تهیه یک لقمه سالم، یک عدد میوه، یک پاکت شیر، انواع خشکبار و برگه ها و تنقلات سنتی، خوراکی های سالمی هستند که والدین می توانند به عنوان میان وعده برای فرزندانشان در مدرسه در نظر گیرند، ادامه داد: رعایت نکات بهداشتی در تهیه خوراکی دانش آموزان اهمیت زیادی دارد و ضرورت دارد، میوه ها و سبزیجاتی که به منظور تغذیه برای دانش آموز فراهم می گردد، از قبل در منزل شسته و گندزدایی گردد.

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: والدین باید بدانند که مکمل کمک آهن برای کلیه دختران دبیرستانی برای پیشگیری از کم خونی و کمبود آهن و مکمل کمک ویتامینD برای پیشگیری از کمبود این ویتامین در دختران و پسران دبیرستانی اجرا می گردد. ضروری است والدین بچه ها و نوجوانان خود را به مصرف این مکمل ها در مدرسه تشویق نمایند.

sharj10.ir: شارژ 10 | مجله گردشگری و مسافرتی

liso.ir: لیسو | وبلاگ دانشجویان رشته معماری

mnab.ir: مجله مدیریت ناب، مدرنترین روش ها و تکنیک ها در علم مدیریت جدید

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 7 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 7 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 47120

به "توصیه های تغذیه ای وزارت بهداشت به دانش آموزان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توصیه های تغذیه ای وزارت بهداشت به دانش آموزان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید